Treet

Sted:
Damsgårdsveien 105

Areal:
4 500 m2

Byggherre:
BOB

Fag:
Arkitekt

Typologi:
Bolig

Status:
Ferdigstilt 2015

Lenker/publikasjoner:

Konstruksjonsprinsippet i Treet er unikt i verdenssammenheng og bygningen var med sine 49,4 m fra inngangspartiet (52,8 m fra kai), verdens høyeste moderne trehus frem til 2018.

Leilighetene er i moduler og hovedbærekonstruksjonen er i limtre. De bærende limtrekonstruksjonene er lagt på utsiden av bygningen og er godt synlig gjennom glasset på balkongene. Bygningen er i sin helhet prefabrikkert og alle løsninger var planlagt og koordinert med de to hovedentreprenørene, Moelven og Kodumaja.

Bygningen ble i sin helhet planlagt i BIM og det ble underveis utarbeidet flere steg for steg modeller for å simulere sammenstillingsfasen og etterprøve planlagt monteringsrekkefølge. Dette var svært viktig for en god strategi for værsikring, toleranser og en nøyaktig tidsplan.

Selv om Treet er både nyskapende og banebrytende består det stort sett av kjente komponenter. Det som virkelig er nyskapende er måten det er satt sammen på. Byggemetoden utnytter potensialet i eksisterende produkter på helt ny måte.

Det er lagt stor vekt på planløsninger og bokvalitet i Treet. De doble fasadene på alle fire sider skaper en nødvendig distanse til den eksponerte beliggenheten og støyen i området. Innglassede balkonger muliggjør helårsbruk, slik at de oppleves som en forlengelse av oppholdsrommene. Balkongene har synlig overflate i massivtre og føles varme og inviterende. Den varierende bruken, og beboernes personlige tolkninger, gir fasadene et spennende og levende uttrykk.

Treet ble bygget i et av de våteste årene i en av verdens våteste byer, uten telt og annen sikring annet enn smarte løsninger og god planlegging. Etter mange runder og mange skeptikere står bygningen støtt som et bevis på at det umulige er gjort mulig.

Treet er bygget som passivhus etter Norsk Standard 3700.

Treet ble kåret til årets byggeri i 2015.